Äänelläsi on väliä.

Voit äänestää eduskuntavaaleissa joko ennakkoon tai varsinaisena äänestyspäivänä. Tiedätkö jo, miten tai miksi äänestät tai kuinka valitset ehdokkaasi?

Kysely 18–29-vuotiaille:

Miten äänestyspaikkojen sijainti vaikutti äänestämiseesi?

Haluamme nuorisoalan kattojärjestössä selvittää, miten äänestyspaikkojen sijainti vaikutti nuorten äänestyskäyttäytymiseen. Toivomme vastauksia sekä äänestäneiltä että äänestämättä jättäneiltä. 

Kysely suomeksi täällä: https://link.webropol.com/s/aanestyspaikkakysely

Enkäten på svenska här: https://link.webropol.com/s/enktenomrostning

Vastanneiden kesken arvotaan kolme kappaletta 25 euron arvoisia Netflix-lahjakortteja. Arvontaan osallistuminen on vapaaehtoista. Vastauksia käytetään Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin viestintä- ja vaikuttamistyössä. 

Voit tutustua arvonnan tietosuojaselosteeseen Allianssin verkkosivuilla.

Kysely on auki sunnuntaihin 16.4.2023 saakka.

Miten eduskuntavaaleissa äänestetään?

Ennakkoäänestyspäivinä voit äänestää millä tahansa äänestyspisteellä, varsinaisena vaalipäivänä vain sinulle määrätyssä äänestyspaikassa.

Tarvitset mukaasi vain henkilöllisyystodistuksen.

Eduskuntavaaleissa voit äänestää joko ennakkoon tai varsinaisena vaalipäivänä

Ennakkoäänestyspäivät ovat kevään 2023 eduskuntavaaleissa 22.-28.3. Ennakkoäänestyspäivinä voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla – tarvitset mukaasi vain henkilötodistuksen.

Kaikki ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat löydät täältä. Äänestyspaikat on päätetty kuntakohtaisesti: ne voivat olla esimerkiksi kirjastoissa, kouluissa, ostoskeskuksissa tai kunnantalossa. Isommissa kunnissa äänestyspaikkoja voi olla useita, pienemmissä ehkä vain yksi. Ääntenlaskussa lasketaan yhteen sekä ennakkoon annetut että varsinaisen vaalipäivän äänet

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2.4.2023. Varsinaisena vaalipäivänä voit äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka sinulle on määrätty. Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan äänioikeutetun postitse saamassa äänioikeusilmoituksessa. Sitä voi myös tiedustella vaalipalvelunumerosta 0800 9 4770 tai WhatsApp-viestipalvelusta: 050 438 8730. Itse äänestykseen tarvitset mukaan vain henkilötodistuksen. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna klo 9–20.

Jos olet äänestysten aikaan esimerkiksi armeijassa tai sairaalassa, pääset siitä huolimatta äänestämään. Kaikki äänestystavat löydät täältä. 

    1. Kun saavut äänestyspaikalle, näytä henkkarisi vaalivirkailijalle. (henkkarit = poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja)

    2. Saat vaalivirkailijalta äänestyslipun.

    3. Mene äänestyslipun kanssa äänestyskoppiin.

    4. Merkitse kynällä äänestyslippuun merkittyyn ympyrän sisään sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta! Kopissa on kynä ja lista kaikista vaalipiirin ehdokkaista ja heidän ehdokasnumeroistaan. Jos ennakkoäänestät toisessa vaalipiirissä kuin missä kotipaikkasi sijaitsee, niin huomioithan, että oman vaalipiirisi ehdokkaiden tiedot eivät näy kopissa, vaan ne pitää tarkistaa etukäteen itse.

    5. Kun olet merkinnyt numeron, taita lippu. Numeron täytyisi jäädä taitoksen sisäpuolelle niin, ettei se näy ulospän.

    6. Poistu äänestyskopista ja mene taitetun äänestyslipun kanssa vaalivirkailijan luo.

    7. Vaalivirkailija leimaa äänestyslippusi ja antaa sinulle ruskean vaalikuoren. Laita äänestyslippu vaalikuoreen, sulje kuori liimaamalla ja anna se vaalivirkailijalle.

    8. Vaalivirkailija merkitsee äänioikeusrekisteriin, että olet äänestänyt, tulostaa lähetekirjeen ja pyytää sinua allekirjoittamaan sen.

    9. Lopuksi vaalivirkailija sulkee allekirjoittamasi lähetekirjeen ja vaalikuoren, jonka sisällä on äänestyslippu, keltaiseen lähetekuoreen. Tämä kuori postitetaan oman kuntasi keskusvaalilautakunnalle ja avataan vasta vaalipäivänä, kun ääntenlaskenta aloitetaan.

    10. Äänestyksesi on suoritettu ja voit poistua ennakkoäänestyspaikasta.

    1. Kun saavut äänestyspaikalle, näytä henkkarisi vaalivirkailijalle. (henkkarit = poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja)

    2. Saat vaalivirkailijalta äänestyslipun.

    3. Mene äänestyslipun kanssa äänestyskoppiin.

    4. Merkitse kynällä äänestyslippuun merkittyyn ympyrän sisään sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta! Kopissa on kynä ja lista kaikista alueesi ehdokkaista ja heidän ehdokasnumeroistaan.

    5. Kun olet merkinnyt numeron, taita lippu. Numeron täytyisi jäädä taitoksen sisäpuolelle niin, ettei se näy ulospäin.

    6. Poistu äänestyskopista ja mene taitetun äänestyslipun kanssa vaalivirkailijan luo.

    7. Vaalivirkailija leimaa äänestyslippusi.

    8. Tämän jälkeen pudotat leimatun äänestyslipun vaaliuurnaan.

    9. Äänestyksesi on suoritettu ja voit poistua äänestyspaikasta.

Ketä eduskuntavaaleissa äänestetään?

Miten löydän itselleni sopivan ehdokkaan?

Eduskuntavaaleissa äänestetään oman vaalipiirin ehdokasta. Eduskuntavaaleissa ääni ehdokkaalle on samalla ääni puolueelle, eli ensin on hyvä valita itselleen sopiva puolue ja sen jälkeen ehdokas tästä puolueesta. Voit tutustua puolueiden yleiskielisiin esittelyihin täällä.

Harva on minkään ehdokkaan tai puoleen kanssa täysin samaa mieltä eikä tarvitsekaan olla. Tärkeintä on löytää arvoiltaan ja ajamiltaan teemoilta riittävän sopiva ehdokas.

Suomessa noudatetaan vaalisalaisuutta, eli kukaan ei saa tietää, ketä olet äänestänyt. Sinun ei myöskään tarvitse kertoa kenellekään, ketä äänestät.

Eduskuntavaaliehdokaan voi löytää esimerkiksi vaalikoneiden avulla. Vaalikoneita toteuttavat monet tahot ja niihin vastaaminen on ehdokkaille vapaaehtoista. Kaikkia ehdokkaita et siis välttämättä löydä vaalikoneiden kautta, mutta koneet voivat auttaa valinnan tekemisessä. Nuorisoalan tekemän Nuorten vaalikoneen löydät täältä: nuortenvaalikone.fi

Kuka lopulta valitaan kansanedustajiksi?

Eduskuntavaaleissa käytetään suhteellista vaalitapaa. Vaikka ääni annetaan yhdelle ehdokkaalle, niin lopulta puolueen saama kokonaisäänimäärä määrittää, montako henkilöä kyseisestä puolueesta nousee kyseisen vaalipiirin kansanedustajaksi. Voit lukea lisää suhteellisesta vaalitavasta esimerkiksi täältä.

Miten minun antama ääneni vaikuttaa lopputulokseen?

Demokratian eli kansanvallan perusajatuksena on, että hallintovallan edustajat nousevat kansan joukosta ja että hallintovalta toteuttaa kansan tahtoa. Demokratiaan kuuluu se, että jokaisen yli 18-vuotiaan Suomen kansalaisen on mahdollista asettua ehdolle ja äänestää. Jokaisen suomalaisen ääni on yhtä arvokas: meistä jokaisella on käytettävissä vaaleissa vain yksi ääni.

Jokainen äänestäjä tuo siis tällä yhdellä äänellään vaalien lopputulokseen oman mielipiteensä. Oman äänensä voi käyttää esimerkiksi äänestämällä omaa suosikkiehdokastaan, äänestämällä omasta mielestään vähiten huonoa ehdokasta tai jättämällä kokonaan äänestämättä. Jokainen näistä päätöksistä vaikuttaa lopputulokseen.

Joskus erot läpimenneiden ja valitsematta jääneiden ehdokkaiden äänimäärissä ovat hyvin pieniä. Myös tästä syystä jokainen ääni vaikuttaa vaalien lopputulokseen.

Jokainen saa käyttää äänensä miten parhaaksi näkee. On silti hyvä huomioida, että äänestämättä jättäminen käytännössä luovuttaa valtaa niille, jotka käyvät äänestämässä. 

Tuntuu, ettei minulla ole tarpeeksi tietoa päättääkseni, ketä äänestää.

Ei hätää! Yleiskielistä tietoa eduskunnasta, eduskuntavaaleista ja puolueista löydät esimerkiksi tältä sivulta. Lisäksi Oikeusministeriön ylläpitämällä vaalit.fi -sivustolla on kattavasti tietoa kaikesta, mikä liittyy vaaleihin. Tästä pääset siirtymään vaalit.fi/eduskuntavaalit -sivulle.

Vaaleista ja äänestämisestä voi kysyä lisää myös vaalipalvelunumerosta: 0800 9 4770 (fin), 0800 9 4771 (sve) tai WhatsApp-viestipalvelusta: 050 438 8730. Palvelunumerot ovat auki 2.1. alkaen arkisin klo 8-16. Palvelunumeroista voit kysyä vaaleihin ja äänestämiseen liittyvistä asioista. Numerot ovat maksuttomia.

3 + 1 syytä äänestää ennakkoon eduskuntavaaleissa

Ennakkoäänestys alkaa eduskuntavaaleissa 22.3. ja päättyy 28.3. Ennakkoon annetut sekä varsinaisen vaalipäivän äänet ovat samanarvoisia, ja vaalipäivänä ennakkoäänet lasketaan vaalipäivän äänten kanssa yhteen. Ennakkoäänestyksessä on monia hyviä puolia, ja olemme listanneet alle ne erityisen hyvät syyt, miksi ennakkoon äänestäminen kannattaa!

1. Ennakkoon äänestäminen on helppoa ja kätevää

Äänestäminen on ylipäätään tehty Suomessa varsin helpoksi, mutta ennakkoon äänestäminen on erityisen vaivaton tapa äänestää. Tosin kuin varsinaisena vaalipäivänä, jolloin äänestää saa vain oman asuinpaikan mukaan määrätyssä paikassa, ennakkoäänestyksessä jokainen äänioikeutettu saa äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa. Näitä ovat usein esimerkiksi ruokakaupat, postit ja kirjastot. Oman äänensä voi siis käydä antamassa vaikkapa kauppareissun yhteydessä. Mukaan tarvitset vain henkilöllisyystodistuksen!

Kaikki yleiset ennakkoäänestyspaikat löytyvät täältä.

2. Tehty!

Moni jättää äänestämisen varsinaiseen vaalipäivään. Vaalipäivä onkin juhlava ja jännittävä liputuksineen ja vaalien tuloslähetyksineen. Silloin uurnille lähtöä saattaa kuitenkin hankaloittaa esimerkiksi huono sää, flunssa tai vain laiska sunnuntaifiilis. Varsinainen äänestyspäivä on viimeinen mahdollisuus antaa äänensä vaaleissa. Jos äänestäminen silloin jää välistä, on myös mahdollisuus vaikuttaa moneen tärkeään yhteiskunnalliseen asiaan seuraavan neljän vuoden ajalta mennyt sivu suun. Ennakkoäänestys itselleen sopivimpana ajankohtana on siis hyvä tapa varmistaa, että oma tärkeä ääni on annettu ja asia on hoidettu pois päiväjärjestyksestä.

3. Ennakkoon voi mennä äänestämään yhdessä kavereiden kanssa

Koska oma kotiosoite ei ennakkoäänestyksessä määrittele äänestyspaikkaa, ennakkoon äänestämisessä on myös se hyvä puoli, että äänestämään voi mennä vaikka kaveriporukalla riippumatta siitä, missä kukin asuu. Kuten moni muukin asia elämässä, myös äänestämään meneminen voi usein olla mukavampaa yhdessä kuin yksin. Vaalisalaisuus säilyy, vaikka itse äänestyspaikkaan suuntaisikin porukalla: äänestyskopissa jokainen on yksin, eikä kenelläkään ole oikeutta tietää, ketä olet käynyt äänestämässä. Kannusta siis kaverit mukaan äänestämään ja menkää vaaliuurnilta yhdessä vaalikahveille!

+ Äänestämällä vaikutat

Äänestäminen ylipäätään, oli se sitten ennakkoon tai varsinaisena vaalipäivänä, on loistava tilaisuus ilmaista sinulle tärkeitä yhteiskunnallisia asioita. Niinkin yksinkertaisella ja helpolla teolla kuin äänestämällä voit vaikuttaa suuresti omaan ja koko Suomen tulevaisuuteen.

Ennakkoäänestys eduskuntavaaleissa alkaa 22.3. ja jatkuu Suomessa 28.3 saakka. Ulkomailla ennakkoäänestys järjestetään 22.-25.3.2023.

5 syytä, miksi nuoren kannattaa äänestää eduskuntavaaleissa

1. Eduskunnassa päätetään nuorille tärkeistä asioista

Päätökset, joita eduskunnassa tehdään, vaikuttavat nuorten elämään monella tavalla. Eduskunnassa säädetyt lait voivat koskea esimerkiksi ilmastonmuutoksen ehkäisemistä, eläintensuojelua ja luonnonsuojelua, vähemmistöjen oikeuksia tai lastensuojelua. 

Eduskunnassa voidaan päättää myös vaikka liikennesäännöistä, nopeusrajoituksista ja siitä minkä ikäiset saavat ajaa mopoa tai autoa sekä siitä, minkä ikäiset saavat äänestää. Myös se, minkä ikäiset saavat ostaa alkoholia ja tupakkatuotteita, missä niitä myydään ja miten niitä saa mainostaa on eduskunnan päätettävissä.

Eduskunnan laatima budjetti puolestaan määrittelee miten paljon varoja suunnataan esimerkiksi erilaisiin palveluihin, kuten sosiaali- ja terveyspalveluihin tai koulutukseen, tai valtion ylläpitämään infraan, kuten juniin tai teihin.

2. Nuoret ovat politiikassa aliedustettuja 

Yleisestä ja yhtäläisestä äänioikeudesta huolimatta äänioikeuden käyttö vaihtelee selvästi eri ikäryhmien välillä. Suuret ikäluokat äänestävät kaikista aktiivisimmin, kun taas nuorten äänestysaste on muuta väestöä matalampi. 

Nuoret ikäluokat ovat lisäksi muita ikäluokkia pienempiä. Nyt 50 vuotta täyttäneet muodostavat puolet äänioikeutetuista. Siispä jokainen nuoren ääni, joka jää käyttämättä, heikentää entisestään nuorten äänen kuulumista päätöksenteossa.

Nuorten äänillä on kuitenkin potentiaalia olla erittäin vaikutusvaltainen poliittinen voima, ja nuoret ovat aivan yhtä fiksuja ja perillä ajankohtaisista asioista kuin muutkin ikäluokat. Jokainen ääni on yhtä tärkeä, ja äänestyskopissa olemme kaikki samanarvoisia. Jos emme äänestä, saamme päätöksentekijöitä, jotka eivät edusta meitä. Eduskuntaan tarvitaan kipeästi päättäjiä, jotka haluavat huomioida nuoret päätöksissä.

3. Äänestäminen on helppo tapa ottaa kantaa itselleen tärkeisiin ja kiinnostaviin asioihin

Tunnetko paloa esimerkiksi vähemmistöjen oikeuksien puolustukseen, ilmastokriisin korjaamiseen tai vaikka siihen, että että joka puolella Suomea olisi yhtä hyvä elää? Vaalit ovat loistava tilaisuus ilmaista sinulle tärkeitä yhteiskunnallisia asioita ja edistää sitä, että niitä nostetaan enemmän esille politiikassa.

Nykyään on monia tapoja vaikuttaa. Kansalaisaloitteiden allekirjoittaminen, mielenilmauksiin osallistuminen sekä arvojensa mukainen kuluttaminen ovat monelle nuorelle tuttuja tapoja osallistua politiikkaan. Äänestäminen on kuitenkin se tapa, jolla voi vaikuttaa lainsäädäntöön, joka taas luo pohjan kaikelle vaikuttamiselle. Siksi sitä ei tule unohtaa vaikuttamisen keinona, ja yhdelläkin äänellä on pitkäaikaisia vaikutuksia.

4. Yleinen äänestysoikeus ei ole aina ollut itsestäänselvyys

Ennen yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta esimerkiksi naiset ja vähävaraiset eivät saaneet vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon Suomessa lainkaan. Näin on edelleen monissa maissa.

Yleinen äänioikeus maassamme on niiden ihmisten ansiota, jotka yli 100 vuotta sitten puhuivat sinnikkäästi sen puolesta, että jokainen saa äänestää sukupuolestaan tai yhteiskunnallisesta asemastaan huolimatta. Äänestämällä osoitat, että heidän työnsä oli sen arvoista.

5. Äänestäminen on helppoa, ja äänestyspäivästä voi tehdä itselleen juhlavan, hauskan ja mielenkiintoisen

Etenkin ensimmäinen äänestyskerta jännittää monia. Äänestäminen on kuitenkin helppoa ja nopeaa, eikä vaadi muuta kuin että piipahdat äänestyspaikalla henkilöllisyystodistus mukanasi. Varsinkin ennakkoon äänestäminen on vaivatonta, sillä ennakkoon voi äänestää missä tahansa äänestyspisteessä vaikkapa kauppa- tai postireissun yhteydessä.

Nykyään on myös helpompaa kuin koskaan ottaa selvää ehdokkaista ja itselleen tärkeistä poliittisista kysymyksistä. Kaikki tieto on saatavilla netissä, politiikan podcasteissa, youtube- ja tiktok-videoissa ja ehdokkaiden ja puolueiden eri sosiaalisen median kanavilla. 

Äänestämispäivälle voi lisäksi luoda omannäköisiä perinteitä äänestämisen ohelle. Kannusta kaverit mukaan äänestämään ja menkää vaaliuurnilta yhdessä vaalikahveille tai seuratkaa vaalipäivänä tuloksia omissa vaalivalvojaisissa! Vaalipäivän uutislähetyksiä ja tulosseurantaa on jännittävää katsoa – ei ihme, että moni seuraa politiikkaa kuin urheilua.

Vaalit ovat demokratian juhlaa, älä siis jätä väliin mahdollisuutta olla osana sitä!

Ilman nuoria meillä ei ole mitään.

Äänestä.