Paljon onnea valituille kansanedustajille –
nyt se työ vasta alkaa!

Tulevalla hallituskaudella pitää panostaa nuoriin. Koska ilman nuoria, meillä ei ole mitään.

Nuorisoalan kattojärjestössä olemme rakentaneet hallitusohjelmaa varten suuren nuorisopaketin, jonka toimenpiteet toteuttamalla nuorten hyvinvointi on mahdollista kääntää kasvuun.

Suuri nuorisopaketti

1. Nuorten tulevaisuustakuu
2. Nuorten hyvinvoinnin johtaminen
3. Nuorten ääni valtakunnalliseen päätöksentekoon
4. Koronakriisin jälkihoito

Eduskuntaan valittiin 7 nuorta kansanedustajaa

Eduskuntavaaleissa valittiin 7 alle 30-vuotiasta ehdokasta. Nuoria kansanedustajia on prosentuaalisesti 3,5 % kaikista läpimenneistä. Nuoria kansanedustajia valittiin yksi vähemmän kuin vuoden 2019 vaaleissa, jolloin eduskuntaan valittiin kahdeksan 18–29-vuotiasta kansanedustajaa. Eduskunnan keski-ikä on nyt 47, mikä on sama kuin edellisellä kaudella.

Uudet alle 30-vuotiaat kansanedustajat ovat: 

  • Gebhard Elisa (SDP), Helsingin vaalipiiri, 29 v.

  • Peltonen Eemeli (SDP), Uudenmaan vaalipiiri, 28 v.

  • Perholehto Pinja (SDP), Uudenmaan vaalipiiri, 26 v.

  • Wickström Henrik (RKP), Uudenmaan vaalipiiri, 28 v.

  • Bergbom Miko (PS), Pirkanmaan vaalipiiri, 27 v.

  • Vigelius Joakim (PS), Pirkanmaan vaalipiiri 26. v.

  • Oinas-Panuma Olga (kesk.), Oulun vaalipiiri, 23 v.

“Onnittelemme kaikkia nuoria läpimenneitä hienosta tuloksesta. Sekä läpimenneistä että muista ehdolla olleista nuorista moni keräsi suuria äänimääriä itselleen ja siten myös listalleen. Jo vaalimatematiikankin takia puolueiden kannattaa siis tavoitella vaaleissa nuoria ehdokkaita listoilleen”, toteaa Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin nuorten osallisuuden asiantuntija Silja Uusikangas.

Uusikankaan mielestä on kuitenkin surullista, että nuorten valittujen määrä laski entisestään edellisistä eduskuntavaaleista. Nuoret ovat hälyttävän aliedustettuja yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. 

“Meidän on yhteiskuntana työskenneltävä määrätietoisemmin, jotta nuorten ääni tulee kuulluksi nykyistä paremmin. Demokratiakasvatuksella, nuorten äänen kuulemisen rakenteiden vahvistamisella ja eriarvoisuuden vähentämisellä voidaan vahvistaa sitä, että eri taustoista tulevat nuoret tunnistavat oman merkityksensä vaikuttajina. Puolueiden taas tulee panostaa siihen, että nuoria etsitään ja nostetaan ehdokaslistoille. Myös taloudellisia ja esimerkiksi häirinnän ja vihapuheen uhkaan liittyviä esteitä poliittiselle osallistumiselle tulee purkaa”, Uusikangas vaatii.

Äänestysaktiivisuudesta ikäryhmittäin saadaan tietoa tyypillisesti vasta loppukeväästä tai alkukesästä. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa alle 25-vuotiaista 55 % kävi äänestämässä ja 25–34-vuotiaista alle 63 % käytti äänioikeuttaan.

Kysely 18–29-vuotiaille:

Miten äänestyspaikkojen sijainti vaikutti äänestämiseesi?

Haluamme nuorisoalan kattojärjestössä selvittää, miten äänestyspaikkojen sijainti vaikutti nuorten äänestyskäyttäytymiseen. Toivomme vastauksia sekä äänestäneiltä että äänestämättä jättäneiltä. 

Kysely suomeksi täällä: https://link.webropol.com/s/aanestyspaikkakysely

Enkäten på svenska här: https://link.webropol.com/s/enktenomrostning

Vastanneiden kesken arvotaan kolme kappaletta 25 euron arvoisia Netflix-lahjakortteja. Arvontaan osallistuminen on vapaaehtoista. Vastauksia käytetään Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin viestintä- ja vaikuttamistyössä. 

Voit tutustua arvonnan tietosuojaselosteeseen Allianssin verkkosivuilla.

Kysely on auki sunnuntaihin 16.4.2023 saakka.