UTAN UNGA

HAR VI INGENTING.

Framtidens Finland mår precis lika bra som dagens ungdomar.

Utan unga har vi ingenting – inga skattebetalare, inga ansvarstagare, ingen som tar hand om de äldre generationerna. Att försumma de unga har både mänskligt och nationalekonomiskt sett allvarliga konsekvenser.

Därför måste de ungas välbefinnande bli allas ansvar och den viktigaste frågan i det kommande regeringsprogrammet.

Det finns allt mindre arbetare
i Finland.

I Finland finns nästan en miljon unga, d.v.s. 15–29-åringar. De yngre årskullarna har blivit mindre och mindre. På 2000-talet föddes cirka hälften så många barn som 50 år tidigare. Samtidigt ökar antalet arbetsoförmögna unga ständigt. I Finland finns för tillfället cirka 60 000 marginaliserade ungdomar. Upp till var fjärde ung person lider av psykiska störningar. 

För att det ska finnas tillräckligt många arbetare och samhällsutvecklare måste man nu på allvar sätta ungdomarnas kunnande och ork i skick.

Hur får man de unga att må bättre?

Problemen med de ungas välbefinnande är komplicerade, och utöver att behandla de nuvarande symtomen är det viktigt att ingripa i deras grundorsaker. Pengar behövs, men framför allt behövs mod och ihärdighet att leda bättre och göra systemiska ändringar. Allt detta är möjligt att genomföra under den kommande regeringsperioden om man verkligen vill det.

Vi på ungdomssektorns takorganisation har utarbetat ett stort ungdomspaket för regeringsprogrammet. Genom att utföra åtgärderna i paketet är det möjligt att få de ungas välbefinnande att öka. Paketet består av fyra delar:

1. Framtidsgaranti för unga
2. Ledning av ungas välbefinnande
3. Ungas röster tas med i det nationella beslutsfattandet
4. Eftervården av coronakrisen

Nedan har vi listat de anteckningar som vi skulle vilja se i Finlands nästa regeringsprogram. På varje punkt har vi också utarbetat en lista med åtgärder genom vilka anteckningarna kan realiseras. 

Vad borde man alltså skriva in i nästa regeringsprogram?

1. En framtidsgaranti skapas för unga!

Samhället måste säkerställa att varje ung person har bra förutsättningar för framtiden. Ungdomsgarantin uppdateras till en framtidsgaranti för unga som överskrider regeringsperioder och täcker tjänster inom utbildning, mentalvård och sysselsättning. 

Framtidsgarantin ökar ungas utbildningsgrad, säkerställer att alla behövande unga snabbt får tillgång till mentalvårdstjänster med låg tröskel samt erbjuder individuellt stöd med och handledning i arbetssökning.

Åtgärder under den kommande regeringsperioden:

En framtidsgaranti för unga skapas, vilket innebär att:

  • Utbildningens resurser tryggas över regeringsperioderna genom att förbinda sig till en tydligt definierad finansieringsnivå som motsvarar de nordiska ländernas finansiering. Alla ungdomar genomför åtminstone en examen på andra stadiet.

  • Terapigarantin genomförs nationellt och fullständigt.  Stöd för de ungas psykiska hälsa vid läroanstalter förstärks genom att öka resurserna inom elev- och studentvården och intensifiera ungdomsarbetet i skolor.

  • Unga under 25 år och nyutexaminerade under 30 år erbjuds arbete, studiemöjligheter eller en plats i en verkstad, arbetsprövning eller rehabilitering inom tre månader efter att man har anmält sig som arbetslös arbetssökande.

Tillräckliga resurser allokeras för genomförandet av framtidsgarantin för unga och man ser till att det fortsätter över valperioder.

2. Ungas välbefinnande börjar främjas målmedvetet

Ungas välbefinnande är en ödesfråga för hela samhället, och att lösa problemet kräver mod att förändra statsförvaltningens nuvarande arbetsfördelning, organisation och verksamhetssätt. Om man verkligen vill få unga att må bättre måste arbetet ledas centraliserat med tydliga mål och mätare, och finansieringen av arbetet måste styras på ett inflytelserikt och långsiktigt sätt.

Åtgärder under den kommande regeringsperioden:

  • Frågor som rör ungas välbefinnande inom alla förvaltningsområden, särskilt social- och hälsovårdsministeriet samt arbets- och näringsministeriet överförs till undervisnings- och kulturministeriet och blir undervisningsministerns ansvar. Förändringen genomförs under regeringsperioden.

  • En tydlig definition på ungas välbefinnande fastställs och en ambitiös målnivå och ändamålsänliga mätare ställs upp. 

  • Ungas välbefinnande främjas och arbetet finansieras på så sätt att långsiktigt arbete som är knutet till fasta strukturer förstärks i kommuner och organisationer och mängden projektfinansierat arbete minskas.

3. Unga hörs i det nationella beslutsfattandet

Kriserna på 2000-talet har visat hur dåliga möjligheter ungdomar har att delta och påverka när det gäller saker som har en stor inverkan på deras framtidstro och påverkansmöjligheter. För att möjliggöra en hållbar framtid måste unga beaktas som en egen specialgrupp i beredning och beslutsfattande. Permanenta påverkansmöjligheter måste skapas för unga särskilt på nationell nivå, och ungdomspåverkan måste bedömas i allt beslutsfattande.

Åtgärder under den kommande regeringsperioden:

  • Bedömning av ungdomspåverkan införs som en del av allt offentligt beslutsfattande både proaktivt och för redan fattade beslut. Mätare för förverkligande av ungas deltagande även ur perspektivet för samhälleligt deltagande utvecklas och tas i bruk. 

  • Permanenta strukturer skapas i det nationella beslutsfattandet i förbindelse med läroanstalter för att höra och involvera unga. Statsrådet och riksdagen förbinder sig att i sitt beslutsfattande ta hänsyn till ungas ståndpunkter som samlats in med systemet.

  • Ungas deltagande i beslutsfattande på riksnivå stärks genom att grunda organ för hörande och påverkan för unga sakkunniga i ministerierna, där unga har möjlighet att påverka lagstiftningsprocesser och beredning av stora samhälleliga reformer.

4. Pandemins effekter på unga avhjälps

Coronarestriktionerna inriktades kraftigast på unga, vilket orsakade betydliga brister i deras inlärning, psykiska hälsa och sociala gemenskap. Ungas välbefinnande måste återställas till samma nivå som innan pandemin med ett åtgärdsprogram som genomförs under regeringsperioden.

Åtgärder under den kommande regeringsperioden:

De ungas välbefinnande återställs åtminstone till samma nivå som innan pandemin senast år 2026. En plan utarbetas och tillräckliga resurser allokeras under regeringsperioden för att avhjälpa bristerna i ungas psykiska hälsa, inlärning och sociala gemenskap orsakade av coronarestriktionerna.

Vem odlar vår mat i framtiden? 

Vem utvecklar våra framtida läkemedel?

Vem bildar familjer i framtida Finland?

Vem tar hand om oss när vi är gamla?

Vem kodar de applikationer som underlättar din vardag i framtiden?

Utan unga har vi ingenting.

Allt är inte förlorat än, 

men allt kommer att gå förlorat om inte ungas välbefinnande förbättras snabbt. Den kommande riksdagen och regeringen beslutar om Finland ska ledas modigt med blicken mot framtiden eller om de svåraste problemen ska sopas under mattan.

Utan ansvarsfulla beslutsfattare har vi inga unga. 
Utan unga har vi ingenting.

Delta i kampanjen!

Aktör eller kandidat inom ungdomssektorn? Vill du bedriva en kampanj för att bristerna i ungas välbefinnande ska lösas? Ladda ner kampanjmaterialet i vår materialbank: 

Kontakta oss!

Paiju Pajunen, projektchef
Ungdomssektorns takorganisation i Finland Allians rf
paiju.pajunen@nuorisoala.fi

Salla Merikukka, kommunikationschef
Ungdomssektorns takorganisation i Finland Allians rf
salla.merikukka@nuorisoala.fi